Svenska
Engelska
 
 
Bildarkiv
Ljudarkiv
Kontakt
 
 

Amus Kerstin biografi


Amus Kerstin Andersson är en välbekant violinist i Kungliga Filharmonikerna sedan 1988. Hon har genom åren axlat även andra ledande positioner i svenskt musikliv: konsertmästare i Svenska Kammarorkestern, Stockholm Sinfonietta och Norrköpings symfoniorkester. Under 1980– och 1990–talen ledde hon också egna Amuskvartetten.


Amus Kerstins bredd och mångsidighet har kommit fram på många olika sätt vid sidan av orkesterspelet, bland annat i form av en rad gränsöverstigande föreställningar av halvscenisk karaktär. Vid sidan av den egna karriären är Amus Kerstin en efterfrågad pedagog och instrukt&oring;r. Hon arbetar såväl med enskilda elever som med st&oring;rre ensembler och i workshops.


 
 

Hennes musikkunnande grundlades i uppväxtens Mora i Dalarna, i nära kontakt med regionens starka folkmusikliv och spelmanstraditioner. Banden till både folklig och klassisk musik ger Amus Kerstin mycket att luta sig mot: det musikaliska rotsystemet är rikt förgrenat.


Som 15-åring inledde hon sina studier vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, där den legendariske Leo Berlin var en mycket viktig mentor. "Hon har en skimrande ädel ton, klassisk framtoning, stil och musikalisk bredd", utbrast Leo Berlin. Innan dess hade hon sedan tidiga år studerat privat för Sven Karpe som slogs av att "hennes spel hade något av folkvisans klarhet".

 
 

Som tonåring turnerade hon i världen i World Youth Orchestra, där hon även blev konsertmästare. Som solist har hon framträtt med de ledande orkestrarna i landet, och vid sidan av välkända klassiker som Beethovens violinkonsert har hon även framfört bland annat Kurt Weills violinkonsert och Tor Aulins tredje violinkonsert.


Vid sidan av den egna karriären är Amus Kerstin en efterfrågad pedagog och instruktör. Hon arbetar såväl med enskilda elever som med större ensembler och i workshops.


Amus Kerstin Andersson spelar på en Nicolo Gagliano, byggd i Neapel 1774.


Kortfattad biografi för PR användning.

 

Texter: Tony Lundman.

 
 Copyright © Amus Kerstin Andersson. All rights reserved.